top of page

Tidligere kursdeltagere om Kråkstadkurset

"en av de mest avgjørende ukene i livet mitt"

Maria Navarro Skaranger 

Forfatter

Maria, en kritikerrost og prisvinnende forfatter, forteller om hennes forhold til Kråkstadkurset

i denne radiosendingen på NRK P2.

(Teksten fortsetter etter et 2 min. musikkinnslag) 

"Det var umulig å ikke fortsette."

Lars Petter Hagen 

Komponist, utviklingssjef i Oslo-Filharmonien og rådsleder i Norsk Kulturråd

Det hender jeg blir spurt om hvordan jeg bestemte meg for å bli komponist. Jeg kan ikke tidfeste beslutningen, men den er lettere å stedfeste. Det var sannsynligvis på Kråkstad. Omsluttet av berusende orkesterklang, med underskudd på søvn åpnet det seg annen verden. Det var på Kråkstadkurset jeg for første gang hørte min egen musikk i symfonisk fullformat. Erik Fossum Svendsen oppfordret meg til å skrive et nytt verk for orkesteret. Jeg husker lange, intense prøver med romantisk musikk i en trang gymsal og en tilsynelatende uendelig strøm av fortellinger fra orkesterlivet, fra en herlig gjeng lett bohemske instruktører. Det var umulig å ikke fortsette.

"jeg forelsket meg enda mer i symfoniorkesteret og musikken"

Ingunn Marie Korsgård Hagen

Assistentdirigent i Stavanger symfoniorkester

Jeg fikk spille de store symfoniene i fullt symfoniorkester for første gang i livet mitt på Kråkstadkurset. Med gode dirigenter, instruktører og andre deltakere ble det viktige, uforglemmelige uker som gjorde at jeg forelsket meg enda mer i symfoniorkesteret og musikken.

"Soving var laveste prioritet når man endelig fant et sted der man kunne være seg selv, føle seg komfortabel, og ha det så gøy samtidig."

Karina Ayguavives Krokaa

Komponist og kommunikasjonsrådgiver Norges Musikkhøgskole

Første gang jeg dro på Kråkstadkurset, var jeg en typisk sjenert og usikker 14-åring. Ikke den kuleste i klassen, og alt annet enn trygg på meg selv. Å spille cello hadde heller ikke gitt meg noen kulhetspoeng på tidlig 2000-tall, og jeg vurderte å slutte, som så mange andre 14-åringer før meg hadde gjort.

Jeg dro på Kråkstadkurset i tolv år til etter det året. Først var det riktignok miljøet som overbeviste meg – ungdommer som drev med klassisk musikk. Vi pratet og fniste så mye gjennom natten at rommet vårt var beryktede bråkmakere etter én natt. Vi kjempet for å holde oss våkne og slet oss gjennom åttetimers øvelser neste dag. Jeg husker ennå hvordan haken min traff cellohalsen idet jeg duppet av et øyeblikk. Heldigvis var jeg nesten yngst og satt ikke foran. Men det var verdt det, det var en del av uka, det var så viktig å bruke hvert eneste sekund. Soving var laveste prioritet når man endelig fant et sted der man kunne være seg selv, føle seg komfortabel, og ha det så gøy samtidig.

Musikken ble ny for meg på Kråkstadkurset. Før syntes jeg det var helt greit å spille klassisk musikk, men jeg likte ikke å høre på det. Så spilte jeg i symfoniorkesteret på kurset for første gang, og Liszts Rhapsodie nr. 2 åpnet dørene til en verden jeg hadde vært i, men aldri forstått. Årene etter brukte jeg på å digge meg gjennom flere århundre med musikk. Vennene mine dro på konsert og jublet mot artistene på scenen. Jeg hørte på komponister som allerede hadde vært døde i hundre år. Jeg brukte fritiden på å arrangere pianostykker for orkester, bare for gøy.

Sju år etter den første uka på Kråkstad valgte jeg musikkutdannelse. Det jobber jeg med i dag. Jeg tror jeg hadde vært et annet sted hvis ikke sommerkurset – det jeg egentlig ikke hadde så lyst til å dra på – hadde gitt meg min livslange lidenskap. Og vennskap jeg har den dag i dag, tjue år etterpå.

Tusen takk!

"et sted for spilleglede og sosialt overskudd"

Konrad Berntsen

Programkomite Lillestrøm Musikkorps, Ambulansearbeider

Kråkstadkurset har for meg vært et unikt sted for spilleglede og sosialt overskudd. Det at vi har lange dager med fordypning i et bredt spekter av orkesterets kjerneverker, kombinert med badebasseng, kursledere og instruktører som brenner for kurset gjorde at Kråkstadkurset var en viktig del av ungdomstiden min

"Årets høydepunkt i 10 år og langt over den nominelle aldersgrensen"

Jørgen Kjoshagen Trømborg

Doktorgrad i fysikk, konsulent for McKinsey & Company

Kråkstadkurset er noe av det viktigste og beste i min ungdomstid både musikalsk og sosialt. Det er der jeg oppdaget Mussorgsky, Sibelius, Rossini, Wagner, Liszt, egentlig hele orkestermusikken. I orkesteret fant jeg også den intense gleden som er messingblåsere, og kanskje særlig trombonister, forunt, i å heve et lydbilde fra flott til mektig, fra lekende til suggererende, eller fra frenetisk til overveldende. Alle instrumentene har sin plass og kommer til sin rett - viser hva instrumentet egentlig kan - på en rikere måte enn i noen annen ensembleform jeg har spilt i. Sosialt er kurset på samme tid en arena for uforstyrret omgang med ungdom i alle aldre, en trygg ramme, og et vell av tilrettelagte utenommusikalske aktiviteter. Jeg møtte min beste venn, og et utall andre, på Kråkstad, og gjennomgikk en rekke (ufullendte) forelskelser. Geografien spiller på lag - Kråkstad skole blir boblen der alt skjer og alle er. Årets høydepunkt i 10 år og langt over den nominelle aldersgrensen.

"Jeg smiler fortsatt hver gang jeg hører eller spiller et stykke som jeg har spilt på Kråkstadkurset, jeg blir helt varm i hjertet!"

Olivia Høilund-Carlsen Ruud

Frilans musiker og Akademist for Kungliga Filharmonikerne i Stockholm 2020-2021

Jeg husker fortsatt første gang jeg satt meg ned i orkesteret på Kråkstadkurset og dirigenten slo den første tonen. Det var den heftigste lyden jeg noen sinne hadde hørt! Tidligere hadde jeg bare spilt i mindre ensembler, og synes egentlig fiolin begynte å bli ganske kjedelig, men etter den første sommeren på Kråkstad var det ingen vei tilbake! Jeg gledet meg hele året til den ene uken med symfoniorkester, lite søvn, svømmebasseng, huskonsert og ikke minst alle de hyggelige menneskene! Jeg tror til og med jeg hadde rekorden i å melde meg på tidligst av alle (ca. én uke etter forrige kurs var slutt), og jeg telte ned uker hele året. Stakkars vennene mine på ungdomsskolen som måtte høre meg prate om Kråkstad HELE TIDEN. Jeg vet ikke om det var Kråkstadkurset som fikk meg til å skjønne at jeg skulle leve av musikken, men det var i hvert fall med på å få meg fullstendig betatt av symfoniorkestermusikken. Jeg smiler fortsatt hver gang jeg hører eller spiller et stykke som jeg har spilt på Kråkstadkurset, jeg blir helt varm i hjertet! Bare i denne sesongen (20-21) har jeg hørt eller spilt 4-5 verk som jeg også spilte på Kråkstad!

"..dra på Kråkstadkurset fordi man får profesjonelle instruktører og dirigenter som sørger for et høyt musikalsk utbytte.."

Markus Eriksen

Frilans musiker, mastergrad i utøvende klassisk ved Griegakademiet i Bergen  Markus Eriksen | Official Website

Jeg er en cellist som er født og oppvokst i Kråkstad, så allerede som tiåring reiste jeg på Kråkstadkurset, og det var så bra både musikalsk og sosialt at jeg kom tilbake hvert år de neste ti årene! Det har hatt en stor betydning på min karriere som profesjonell musiker i tillegg til at jeg har mange gode venner som jeg møtte på Kråkstadkurset. 

De siste årene har jeg jobbet på kurset og har derfor fått god innsikt både som deltaker og som ansatt, og det som skiller Kråkstadkurset fra andre orkesterkurs er hvor mye alle genuint bryr seg om kurset og hverandre, og det føles nesten som en stor familie. Jeg anbefaler alle som spiller et instrument å dra på Kråkstadkurset fordi man får profesjonelle instruktører og dirigenter som sørger for et høyt musikalsk utbytte, samtidig som de sosiale aktivitetene sørger for at deltakerne trives så godt at man kommer igjen år etter år!

bottom of page